Organiseer eens een webinar

“Ach, het is jammer dat die seminar zo ver is”, “ik heb helemaal geen tijd op die dag” of “daar geraak ik niet zonder auto”. Er zijn zoveel redenen om een seminar niet bij te wonen en ze zijn allemaal verleden tijd! Vandaag de dag kun je gewoon een webinar organiseren. Iedereen, waar ook ter wereld, kan inloggen en je talk volgen, vragen stellen en reviews achterlaten, gewoon van bij hen in de woonkamer, vanop kantoor of zelfs onderweg op de trein.

Webi, wat?

Maar first things first: wat is dat nu eigenlijk, een webinar? Wel, de naam zegt het al zelf: een seminar via het web. Een lezing, presentatie of zelfs een workshop die je live filmt en waar mensen op kunnen inloggen om mee te volgen. Via chatfuncties of videogesprekken kunnen ze rechtstreeks vragen stellen waar jij dan antwoord op geeft. Spreek je niet graag voor een camera alleen? Dan kun je een echte seminar organiseren en alles live uitzenden om zo de twee te combineren.

Waarom een webinar?

De voordelen van een webinar zijn legio en overduidelijk. Je bent niet meer gebonden aan een locatie en kunt veel meer mensen bereiken. Ja, het is misschien een tikje onpersoonlijker, maar door veel interactie met het ‘publiek’ toe te staan, hoeft dat geen probleem te zijn. Bovendien kun je makkelijk inspelen op je doelgoep en eventuele problemen waar ze mee te maken hebben. Via social media laat je vooraf vragen inzenden waar je tijdens jouw lezing een antwoord op biedt. En ook op het gebied van kosten bespaar je drastisch als je geen zaal, drank of reiskosten moet budgetteren.

Een geslaagde webinar

Alles staat of valt natuurlijk met het beeld en het geluid. Gelukkig is er goeie software op de markt die je helpt met de voorbereiding, de interactie tijdens en het verdelen van de beelden voor wie toch niet kon inloggen achteraf. GoToWebinar, EverWebinar of ClickMeeting zijn maar enkele voorbeelden.