E-mailmarketing terug van weggeweest?

Het antwoord op de titelvraag is: ja en nee. Ja, want e-mailmarketing is nog steeds effectief om je doelgroep warm te maken voor wat jij in de aanbieding hebt. En nee, want eigenlijk is het nooit weggeweest, de manier waarop is gewoon veranderd. Vergeet standaard zinnetjes als “nieuwsbrief november”, “u bent geselecteerd” of “kun je deze e-mail niet goed lezen”. Denk eraan dat de lezer enkel de eerste woorden ziet in zijn of haar inbox en op basis daarvan beslist om de mail wel of niet te openen. Net zoals bij alle aspecten van online marketing, moet je vandaag je (potentiële) consumenten meenemen in een verhaal.

De do’s en don’ts van e-mailmarketing

Do’s

  • Zorg voor een relevante mailinglijst. Dat wil zeggen: een lijst bestaande uit mensen die zich ingeschreven hebben op je nieuwsbrief of die reeds klant zijn. Ga nooit zomaar een lijst kopen, want dan vliegt je mail gegarandeerd in de prullenbak.
  • Trek de aandacht met een originele, persoonlijke boodschap bovenaan de mail. Hou het kort en krachtig of start met een vraag. “Bent u de regen ook zo beu?” is bijvoorbeeld perfect als je reizen naar de zon aan de man wilt brengen.
  • Maak de e-mail persoonlijk. Je moet natuurlijk niet voor iedereen een aparte mail gaan typen, maar de lezer moet wel dat gevoel hebben.
  • Neem mensen mee in een verhaal, geef nuttige tips over het gebruik van jouw product of vertel iets persoonlijk.
  • Zorg voor een duidelijke “call-to-action”. Zoals “Bekijk hier alle sportsbook tijdens het EK“.  Wat wil je dat de persoon doet na het lezen van jouw mail? Doorklikken naar jouw site? Een review achterlaten? Zet een knop in de e-mail waarmee ze direct op de desbetreffende pagina komen.

Don’ts

  • Het bij één keer laten is geen goed idee. Je moet ervoor zorgen dat je consumenten aan jouw bedrijf of product blijven denken. Stuur dus een mail vlak nadat ze zich hebben ingeschreven, na een aankoop of gewoon elke week op hetzelfde moment. Maar onthoud dat trop ook teveel is.
  • Telkens in de herhaling vallen. Je wilt dat elke e-mail iets nieuws brengt, een toegevoegde waarde heeft, waardoor de lezer al uitkijkt naar de volgende.
  • Vergeet de mobiele gebruiker niet. Kort gezegd: zorg ervoor dat je mail ook goed leesbaar is op tablets en smartphones!