Sta jij iedere ochtend fluitend en met een goed humeur op? Ga je zingend naar het werk? Of moet je je elke dag weer oppeppen om je dagtaak uit te voeren? Heel veel hangt af van de bedrijfscultuur op jouw werkplek. Ook als ondernemer is het belangrijk dat jij en jouw medewerkers (meestal) met plezier aan de werkdag beginnen. Een gelukkig bedrijf met gelukkige werknemers, zorgt voor veel engagement en dat leidt uiteindelijk tot veel en gelukkige klanten. Hieronder vind je enkele tips om de bedrijfscultuur in jouw onderneming te verbeteren.

  • Geef medewerkers de nodige vrijheid

Dan bedoelen we op creatief gebied maar ook als het op werkuren, werkplek en vakantiedagen aankomt. Als je collega’s echt graag doen wat ze doen, zullen ze heus geen misbruik maken van deze soepelheid. Het is niet altijd noodzakelijk dat iemand op kantoor zit om zijn of haar beste werk te leveren. (Deels) van thuis uit werken, soepele werkuren, … Deze manier van werken is vaak nog controversieel, maar bedrijven zoals Google tonen aan dat het werkt!

  • Vertrouw op de kunde van je collega’s

Om zo’n losse bedrijfscultuur te hanteren, moet je vertrouwen hebben in de mensen die zich elke dag inzetten voor je merk. Als je weet dat ze goed zijn in wat ze doen, kun je meer vertrouwen geven en hen de nodige vrijheid bieden. Kies je medewerkers dus zorgvuldig uit en organiseer regelmatig brainstorm sessies.

  • Gooi klassieke functietitels overboord

Ik ben de CEO, jij het hoofd van de marketing, hij staat in voor de HR, nog iemand anders is de content manager. Weg ermee! Jullie zijn allemaal collega’s en iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheden. Ook vast afgelijnde vakjes van wie wat doet, zijn niet altijd nodig. Iemand van finance kan ook af en toe een prachtig stukje content maken en de leidinggevende kan best eens een eenvoudige vraag van een klant beantwoorden.

  • Organiseer leuke activiteiten

Teambuilding, een feestje omdat een bepaalde target bereikt is, een uitstapje dat werkgerelateerd is, zoals een conventie, … Tijdens deze uitstapjes is er tijd om elkaar beter te leren kennen en krijg je meer begrip voor anderen hun situatie.